Spitalul Inima Reginei


In martie 1944, Domnita Ileana si Arhiducele Anton de Habsburg isi inceteaza sederea la resedinta de la Sonnberg.
Tot atunci se angajeaza voluntara in sediul Crucii Rosii la cantina din Gara Brasov, impartind ceaiuri calde ranitilor sau soldatilor romani in trecere. Gara Brasov devenise o placa turnanta intre frontul de est si spitalele din tara. Pe data de 10 mai 1944, Domnita Ileana ia parte la inaugurarea spitalului Crucii Rosii din Brasov, bombardat insa de aviatia americana peste cateva zile (de Pasti). La urmatorul bombardament este atinsa aripa in care erau adapostiti ranitii si marii mutilati din armata romana cazuta in est.

Constientizand vulnerabilitatea Brasovului pentru gazduirea unui spital militar, la initiativa Domnitei Ileana se decide evacuarea unui lot netransportabil de mutilati si grav raniti intr-un spital improvizat in cladirea scolii din Poarta Bran, solutie rapida si temporara (pe durata vacantei).
Personalul medical inferior este rezolvat prin voluntariat din partea doamnelor din societatea elitista. Medicii erau dintre cei stagiari la Spitalul Crucii Rosii din Brasov, dar cu inclinatii pentru un apostolat. Coordonarea si competenta profesionala era asigurata de un eminent chirurg si organizator in persoana medicului Puscariu, nepot al lui Sextil Puscariu din Bran.

In paralel, se realizeaza constructia unui spital in centrul Branului, pe acelasi platou de vis-à-vis de castel.

[foto: Spitalul Inima Reginei, Narcis Dorin Ioan, Castelul Bran - Resedinta a reginei Maria si a printesei Ileana, Bucuresti, Editura Tritonic, 2003]


[foto: insigna Spitalului Inima Reginei Maria, colectionar - Cristi Șavlovschi, grup Medalii , Decoratii , Insigne]

S-a beneficiat de sprijinul armatei (materiale, mana de lucru/prizonieri rusi si dotari/bloc operator) si al Fabricii de Fier din Tohani (ROGIFER).
Pana la 23 August 44 spitalul a beneficiat de medicamente si aparatura medicala germana (Bayern, Zeiss). Dupa aceasta data si pana in ianuarie 1948, bucurandu-se de simpatia si pretuirea aliatilor apuseni (Marea Britanie si Statele Unite) cat si de sustinerea Crucii Rosii Internationale, actiunea de sponsorizare a Domnitei Ileana a continuat cu ajutor de tehnica medicala. Marii mutilati si raniti, victime ale razboiului din est si vest au avut o sansa deosebita prin initiativa si implicarea Principesei Ileana.

In anul 1945, activitatea spitalului este evaluata de catre Emil Bodnaras, aflat incognito la spital. La sfarsitul zilei Bodnaras o felicita pe Domnita Ileana pentru ceea ce a realizat la Spitalul Inima Reginei Maria si pentru echipa conduse de dr. chirurg sef Puscariu: dr. Marinescu (stagiar descoperit de Principesa la Brasov, cu care m-am vazut si peste ani si cu care am asistat la revenirea in tara a Domnitei Ileana), dr. Lazarescu (un talentat jucator de volei), dr. Badila (masiv si atletic, fost medic in armata germana, imprumutand un nume romanesc in acte, salvat in urma dezastrului care a urmat pentru Germania prin ruperea frontului in Moldova la 23 August ‘44; avea un moral excelent si se incadrase intre colegii romani invatand perfect romana cu un usor accent sasesc), dr. stagiar Popovici. Domnita Ileana lucra efectiv ca sora medicala.
Impresionat de cele vazute la spital, Bodnaras o previne insa pe Domnita Ileana de iminenta schimbarilor si de timpul scurt ramas in care va mai putea face personal “fapte bune”.

2 comentarii:

  1. Navigand pe un forum dedicat regalitatii (http://forum.alexanderpalace.org/index.php?board=11.0) am citit o afirmatie a cuiva ca intre Domnita Ileana si Bodnaras ar fi fost o poveste de dragoste. Care este adevarul ? Puteti confirma asa ceva ? Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiam de forum; asa cum bine ziceti este o afirmatie a "cuiva", care sub un pseudonim poate sa spuna orice; vizita lui Bodnaras la spital se bazeaza exclusiv pe memoriile Domnitei Ileana mentionate la bibliografie, pag 237/ cap 20; online sunt si la: http://www.tkinter.smig.net/PrincessIleana/ILiveAgain/index.htm; per ansamblu, a fost o admiratia/fascinatia dintre doua caractere extrem de puternice, apartinand insa unor lumi antagonice; asa ca miza "spitalul" este ridicola ca nivel... toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide