Cetatea Bran


Cetatea Bran fusese ridicata in secolul al XIII-lea de catre cavalerii teutoni, adusi de regii Ungariei pentru consolidarea si apararea podisului Transilvaniei pe directia Tarii Barsei impotriva navalitorilor din sud-est.
Actiunea avea un caracter de colonizare prin construirea a sapte castele-cetati de catre Ordinul Cavalerilor. Valea ingusta a raului Turcu, care face o curba in acea trecatoare flancata de stanca lui Dietrich (pe care s-a construit cetatea) si Magura Branului, a prezentat o pozitie strategica cheie din punct de vedere militar si comercial.
Astfel, pozitia cetatii ridicata de teutoni este eficientizata prin refacerea constructiva a fortaretei (1377) si amenajarea unui punct vamal, protejat de doua ziduri cu creneluri, amplasate de-a curmezisul soselei din trecatoare.
Sub regele Ludovic de Anjou, negustorii brasoveni primesc dreptul de a face aceste transformari: o cetate de piatra cu turnuri si metereze.

[foto: Bran – Spre Poarta, carte postala editie 1938, I.Munteanu]

Mircea cel Batran primeste de la Sigiesmund de Luxemburg, regele Ungariei, proprietatea tinuturilor de peste Carpati: Amlasul, Fagarasul, Severinul si Cetatea Branului (document emis la Sibiu – 1412).
Iancu de Hunedoara voievod roman al Transilvaniei reface in 1442 unitatea teritoriala a tinuturilor sub autoritatea ungara, invingand sub zidurile cetatii Bran o puternica armata otomana (1442).
In 1513, Vladislav al II-lea acorda Brasovului drept de administrare si pastrare asupra cetatii Branului pe timp de 25 ani.
La finele secolului al XVII-lea, principatul Transilvaniei e inglobat in imperiul austriac. Sub stapanirea habsburgica, cetatea Branului incepe sa-si piarda rolul, vechiul sistem de aparare cu forturi si cetati fiind depasit de catre aparitia regimentelor de graniceri.
Cetatea Bran isi va pierde functia economica, vama se muta mai spre sud pe culoarul Branului, stabilindu-se in 1836 la pasul Giuvala (Pajura) (1240 metri altitudine), pe drumul spre Rucar.
In luptele primului razboi mondial (1916-1919), cetatea Branului nu are un rol deosebit din motive de ordin strategic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide