Casa de Baie


Tot pe platoul de dincolo de raul Turcu si sosea, vis-à-vis de castel, se gasea si Casa de Baie. La interior, un vast living, mobilat foarte simplu (canapele si fotolii) si un vestiar comunicau intr-o camera de baie avand apa calda in permanenta. Incaperile se foloseau inainte sau dupa scaldatul in bazinul de afara.
Toata lumea venea de la vestiar echipata in costum de baie sau tinuta pentru plaja.
Portiunea de bazin rezervata copiilor era despartita cu un gardulet de zona rezervata adultilor, unde apa avea o adancime de 4 metri.
Pe mal exista o trambulina flexibila. Apa din bazin era improspatata printr-un traseu captat din raul Turcu.



[foto: Minola - arhiducesa de Austria
- facand baie in bazinul copiilor]


Intr-o dimineata de august din anul 1939, Domnita Ileana se afla la Casa de Baie in compania unor prietene. Sora mea Sanda, avand doar 4 ani si jumatate, se juca pe marginea bazinului. Dominic, fiul de doi ani al Domnitei incepuse sa se joace in apropierea Sandei.
La un moment dat, Dominic s-a indepartat si vrand sa ia o jucarie cazuta in apa a cazut in bazin, in zona unde apa era mare. Sanda, a fost singura care a auzit zgomotul facut de apa cand Dominic a cazut.
Cu prezenta de fire si cautand sa-si invinga sfiala, Sanda s-a indreptat spre Domnita, care era mai departe de copii, intretinandu-se cu prietenele ei. Sanda a schitat reverenta obligatorie ca protocol si a spus foarte clar: “Domnita, Domnic nu mai e acolo!” Domnita, Letitia Lucasievici si alte doua doamne o intrebau: “Ei bine, nu mai e acolo, dar unde e?” Sanda a reusit sa se faca inteleasa si Domnita a alergat pe malul bazinului. Pantalonii tirolezi din piele de drac ai lui Dominic se umflasera si il tineau in apa cu fata in jos. Domnita si-a aruncat halatul si desi cu o sarcina avansata (o va naste in curand pe Magdalena, in octombrie), a plonjat in apa dupa Dominic. Dupa cateva miscari de resuscitare, Dominic si-a revenit si a inceput sa planga.
Sanda a fost eroina zilei, fiind felicitata la masa de catre Domnita pentru deosebita prezenta de spirit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide