Bisericuta de lemn, parintele Arsenie Boca


Vis-à-vis de corpul administrativ si de garajele castelului, peste cursul raului Turcu care curge prin defileul fostei Vame Vechi, paralel cu soseaua nationala se intinde un platou.

[foto: Domnita Ileana, Anton de Habsburg, generalul
Zwiedineck si Eberhath
Grossman – secretarul Domnitei]

Acesta e marginit de poalele Magurii Branului, acolo unde incepe coasta muntelui si zona impadurita. Un podet stramt, construit pe grinzi metalice, permite accesul vizitatorilor spre platou.

In spatiul dintre podetul de peste Turcu si poalele Magurii Branului, a fost stramutata si reconstruita bisericuta din lemn [foto], datata 1731 si donata in septembrie 1928 de catre locuitorii satului Luciu din Valea Muresului “bunei noatre Regine-vaduve, pentru ca sa o aseze langa castelul din Bran”.
“Gazeta Transilvaniei”, nr.93 din 8 septembrie 1928

[foto: impreuna cu mama, pe platoul
de langa biserica de lemn, 1932]






Pe timpul unei luni din vara anului 1947, parintele Arsenie Boca de la Manastirea Sambata Mare a fost invitatul de onoare al Domnitei Ileana, locuind in castelul Bran si participand la programul zilnic de mese si activitati crestin culturale ale arhiducesei.
Vestit in spatiul transilvanean prin claritatea moralei crestine, predicile duhovnicesti, dar si prin harurile sale miraculoase demonstrate prin insanatosiri sau anticipari de evenimente, parintele Boca a predicat aproape zilnic in bisericuta de lemn de vis-à-vis de castel, plina la refuz de taranii si locuitorii din regiune.
Totodata, parintele Arsenie Boca a fost solicitat de catre Domnita Ileana sa binecuvanteze si sa sfinteasca fundatia bisericutei Stella Maris II. Parintele a subliniat ca este o mare performanta ca in anul 1947 sa se mai ridice un nou lacas al Domnului, avand in vedere contextul tulbure pe care il traieste tara.

In unele dupa-amieze, parintele Arsenie Boca alaturi de Domnita Ileana venea in fata unui auditoriu select in parcul de la Casa de Ceai, unde vizitatorii veniti direct de la Bucuresti erau avizi sa-l cunoasca. Se abordau discutii axate pe morala crestina, aspecte metafizice si incursiuni in problematica filosofica idealista.
Pe langa parinte luau cuvantul Domnita si persoanele venite: Alice Voinescu, parintele Gala Galaction, Ion Pillat, Natalie Slivici (presedinta A.C.F.), Alice Grunau Popescu, Maricica Muzicescu (A.C.F.), Letitia Lucasievici (fiica generalului alb-gardist Lucasievici). Audienta de la Bucuresti era formata din doamna Alexandrini (sotia ministrului PNL de finante), doamna Bejan (sotie ministru PNL), doamna Cancicov (membra superioara A.C.F.), doamna Orghidan (membra superioara A.C.F.), doamna Romalo, doamna Burileanu (sotia dr. Burileanu), domnisoara Tanti Georgescu (directoarea Carmen Sylva) etc.

Dupa 1948, in perioada valului de arestari politice, sotii majoritatii doamnelor de mai sus zaceau in penitenciare. Parintele Arsenie Boca (foto) a fost si el ani indelungati “clientul” Securitatii. Nu a avut niciodata a ascunde ce facea in numele credintei si pentru romani. "La Bran tineam predici cu caracter religios in fata domnitei Ileana si a unor doamne care compuneau anturajul domnitei, insa numele lor nu le cunosc. La predicile tinute de mine mai veneau surorile din spital, medici si farmacişti [...] Alte preocupari pe care le aveam la castelul Bran, in afară de predici, talmaceam anumite parti din Scriptura si raspundeam la diferite intrebări care mi se puneau in legătură cu credinta. Am facut o slujba impreuna cu preotul din Bran, Lascu, la asezarea pietrei fundamentale a capelei din curtea spitalului de la Bran”
(declaratii din ancheta penala impotriva parintelui Arsenie Boca, 5 octombrie 1955, Revista Rost, http://www.rostonline.org/rost/oct2004/boca-model.shtml)

Ca un lant de coincidente, mai curand sfinte semne:
-In 1942 Domnita Ileana ii daruieste mamei mele un tablou (foto) infatisand bisericuta de lemn si Castelul Bran, acuarela pictata si semnata de Domnita in 1934.
-Intre 1948 si 1952, unchiul meu Radu Grunau a fost stramutat de la Via Radalicella/Valea Mileilor
/Urlati. Ni s-a atribuit in compensatie proprietatea familiei profesorului universitar Oliver Slavescu in Jercalai, langa Urlati.
-In anul 1952, Radu Grunau, nemaifacand fata impozitelor stabilite de noul regim si din dorinta de a nu abandona casa si via statului, a ales sa le doneze catre biserica.
-Bisericuta din lemn a fost demontata din Bran (1954) de catre viitorul patriarh Teoctist si restramutata a doua oara la Jercalai, pe terenul fostei proprietati Slavescu, donata de unchiul meu bisericii.
-In anul 2008, cunoscandu-l in prealabil pe parintele paroh (preotul Cleopa), revin dupa cateva luni, aducandu-i in dar o copie a tabloului pictat de Domnita si daruit mamei. Intamplare sau mai degraba nu, in acele momente parintele Cleopa savarsea slujba de 1 an de la trecerea la cei vesnici a patriarhului Teoctist, salvatorul bisericutei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide