Regina Maria la Bran


La 1 decembrie 1920, dupa reintregirea Romaniei cu Transilvania (imperiul austro-ungar fiind dezmembrat), Consiliul Orasenesc Brasov doneaza Cetatea de la Bran Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostiinta fata de contributia avuta la infaptuirea Romaniei Mari.

Aceasta ii va da din nou viata prin sfaturile artistice ale arhitectului curtii regale, Karel Liman (contributie majora si la lucrarile efectuate de Casa Regala la Sinaia, la Castelele Peles si Pelisor).
La Bran, Liman a trebui sa tina cont de dorintele proprietarului exigent - Regina Maria. In spatele zidurilor perimetrale groase ale cetatii medievale, spre interiorul cetatii erau segmente insemnate ca front de tragere in care constructia interna nu fusese reprezentata decat de o punte de circulatie laterala. Acum se prevedea latirea constructiva printr-un coridor-balcon spre curtea interioara si chiar a unui spatiu nou construit, care sa racordeze turnurile existente.

[foto: A.C.F.-iste in curtea castelului
(Alice Grunau- a doua din stanga)
, 1925 ]

Din cauza implantarii constructiei cetatii pe inalta si impunatoarea stanca Dietrich care avea un caracter neregulat, regimul de inaltime desi nu depaseste parter si trei caturi (cu exceptia turnurilor) nu reprezinta o concordanta a cotelor aferente, orizontalitatea fiind relativa, cum o recunoaste chiar si Regina, de vina fiind arhitectura rigida a castelului. “N-am facut nimic care sa-i ia infatisarea feudala. N-am prefacut iuteala scarilor. “N-am inaltat acoperisul pridvoarelor si nici n-am indreptat odaile strambe. Usile au ramas asa de joase incat intrand esti silit sa-ti apleci capul, peretii sunt grosi de mai multi coti, grinzi grele incing tavanele care nu sunt boltite si atatea niveluri te intampina in castel incat anevoie stii la ce cat te afli”
(Regina Maria, Casele mele de vis)

Solutia functionala propusa de renumitul arhitect era ca pentru circulatia de la un cat la altul si in special de la o zona la alta a castelului sa nu se foloseasca numai cele trei scari interioare, ci sa se asigure confortul si accesul inelar complet la fiecare nivel (in circuit inchis), rezolvand fluid prin cateva trepte denivelarile.

Prin recompartimentarea unei incaperi, se realizeaza o capela cu intrarea in curtea interioara a castelului, la nivelul parterului. Picturile vor fi realizate de maestrul Arthur Verona in 1927. Aici, in anul 1940, prin grija domnitei Ileana vor fi transferate osemintele fratelui sau, Mircea. Principele murise la varsta de patru ani in epidemia de tifos din timpul primului razboi mondial (octombrie 1916) si fusese inhumat la bisericuta din Cotroceni.

Regina Maria cobora de mai multe ori pe zi in parcul de la poalele castelului, la arcadele de piatra de langa colina cu sute de flori Edle Weiss (floarea reginei) unde isi scria basmele pentru copii sau la Casa de Ceai (Tea House) de langa lacul cu lebede, unde se lua traditionalul five’o’clock si se primeau musafirii.
In ultimii doi ani de viata deplasarilor Reginei devin tot mai anevoioase. Din acest motiv, in anul 1937 s-a montat un ascensor (marca Stiegler, elegant, utilat cu banchete si oglinzi). Acesta folosea putul de apa sapat in curtea interioara prin masivul de piatra la 57 m adancime. Trecerea la nivelul parcului (pe orizontala) se facea printr-un tunel cu sectiunea de 2x2,5m si lung de 60 metri.

Pentru iluminarea castelului s-a dispus in mai 1932 construirea unei uzine electrice. A mai fost realizata in paralel si o hidrocentrala. Pana in 1938 capacitatea uzinei electrice depasea valorile iluminarii castelului si a cladirilor anexe, oferind gratuit surplusul pentru satele Bran, Poarta, Predelut, Simon si Moeciu de Jos.
Incalzirea castelului se facea cu seminee avand cele mai spectaculoase si diferentiate modele.

[foto: Castelul Bran – Vestibul, carte postala/Emil Fischer]

Paza Castelului Bran era executata de doua grupuri de soldati (18 in total), detasati din Compania Escortei Regale de la Garnizoana Castelului Peles din Sinaia. La castel existau 6 posturi de garda cand Regina sau Domnita erau prezente si 4 posturi cand altetele lor erau plecate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide