Plecarea Domnitei


Concomitent cu abdicarea Regelui Mihai din 30 dec 1947, Domnita Ileana a fost anuntata de noul guvern “democratic” ca va trebui sa paraseasca tara, impreuna cu sotul ei, Anton de Habsburg si cu cei sase copii (Stefan invata la liceul Militar N.Filipescu din Predeal, Minola cu Alexandra erau la Liceul Teoretic Pitar Mosi din Bucuresti, iar ceilalti copii invatau la Bran)

Se expropiaza pe loc toate proprietatiile castelului Peles, domeniile si padurile de la Poeni, fermele Palatului Regal de la Bucuresti, Palatul Elisabeta de la Soseaua Kiseleff (unde se semnase recent abdicarea), parcurile regale (Peris si Scrovistea), Castelul Bran si Palatul Regal din Bucuresti.
Toate Domeniile Regale sunt puse sub sigiliu si garzile dublate, fiind schimbate cu soldati din divizia Tudor Vladimirescu.

Pe 6 ianuarie 1948 Regele Mihai pleca primul cu un tren din Gara Mogosoaia catre Elvetia. In aceeasi zi, Domnita revine la Castelul Bran pentru a-si selecta strictul necesar, in prezenta unor agenti comunisti.
Dupa care s-a recules si s-a rugat in capela din interiorul Castelului, si-a luat ramas bun si de la inima Reginei Maria la cripta de la poalele Magurii Branului. “Cea mai dureroasa a fost despartirea de spital”, fata de personalul medical. A urmat departirea de personalul de la Castel.

Cand convoiul Domnitei a trecut prin Tohani, doua masini s-au impotmolit in pamantul dezghetat. Muncitorii care se intorceau de la lucru la acea ora au reusit sa scoata masinile din noroi. Domnita s-a indreptat spre ei sa le multumesca pentru ca o ajutasera. A vrut sa le ofere ultimii bani pe care ii mai avea. Unul dintre ei a refuzat politicos. In cuvinte simple, dar care exprimau deplina recunostiinta fata de binefacerile Printesei Ileana: “Nu, Domnita, mi-a spus el trist. Nu luam noi astazi daruri de la dumneavoastra. Oare nu ati raspuns chemarilor noastre zi si noapte? Nimeni nu a batut la usa dumneavoastra fara sa fie primit. V-am facut un mic bine, dar atat de trist – vedeti, nici pamantul nu va lasa sa plecati. Mai avem insa o rugaminte la dumneavoastra. Vreti sa ingenunchiati cu noi ca sa spunem o rugaciune pentru rege si tara si pentru ca sa va intoarceti?”
(Ileana, Principesa de Romania, Arhiducesa de Austria, Traiesc din nou, Editura Humanitas, 2005)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide