Inima Reginei. Bisericuta Stella Maris 2. Cripta Reginei


Inima Reginei Maria, adusa de gen Zwiedineck de la Balcic cu cateva ore inainte de cedarea Cadrilaterului a fost depusa in bisericuta de lemn de langa castelul Bran.

Dupa numai un an, in 1941, inima Reginei a fost stramutata la poalele Magurii Branului, intr-o cripta scobita in roca muntelui impadurit (foto). La adapostul unei nise inchise cu un grilaj de fier forjat ornat cu motive reprezentand crucea Reginei, s-a amplasat urna din marmura gravata, etansata ermetic, purtand pe capacul sculptat conturul unei coroane stilizate si al unei litere M, precum si anul trecerii in nefiinta (1938).
Vizitatorii care urcau aleea cu trepte din piatra lasau buchetele de flori colorate, cuprinsi de un sentiment de respect si piosenie fata de cea care fusese marea noastra Regina.

Domnita Ileana a planificat constructia unui nou lacas, o bisericuta din piatra de rau (foto), copie fidela a bisericutei Stella Maris de la Balcic. Fundatiile bisericutei de piatra au fost sfintite in anul 1947 de catre preotul Arsenie Boca.
Odata terminata, bisericuta ar fi trebuit sa primeasca pentru totdeauna inima Reginei. Nu s-a mai intamplat asa, din cauza evenimentelor care au culminat cu plecarea din tara a Domnitei Ileana in 1948.

Mai mult, in iulie 1968, in imprejurari prezentate in mod contradictoriu de cei prezenti, pretextand fortarea grilajului de catre persoane necunoscute, elena georgescu (inspector scolar) si titus hasdeu (directorul muzeului Bran) iau decizia de a “salva” urna de marmura in care se afla inima Reginei Maria si procedeaza la deschiderea/profanarea urnei, iar apoi la examinarea si inventarierea obiectelor gasite.
Inima Reginei fusese depusa intr-o caseta octogonala din argint si infasurata in drapelele Romaniei si Angliei si introdusa intr-o caseta mai mare din argint aurit, cu monturi din platina si pietre pretioase[…]. Capacul are in centru coroana regala, asezata pe steagul Romaniei, iar fatetele sunt decorate cu monograma Reginei (“M”) si cu stemele judetelor tarii.
Dupa un stagiu la Muzeul Bran, casetele au fost transferate la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, unde sunt si astazi.
Contextul post Praga 1968 in care regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu era apreciat in vest ca facand nota aparte fata de blocul estic a facut ca incidentul diplomatic survenit ca urmare a luarilor de pozitie initiale fata de profanarea mormantului sa fie musamalizat la final.

Astazi, bisericuta Stella Maris (Bran), dupa tentative neizbutite de demolare in perioada ceausista, este terminata, dar neintegrata pe locul care i se cuvine de drept in istoria Branului si a Casei Regale, acela de a primi inima Reginei.
La cripta din Magura Branului lumea vine si acum si depune flori, asa cum a facut-o si pe parcursul anilor de dupa ’48.

3 comentarii:

  1. Anonim2/1/14

    Din nefericire astazi, bisericuta Stella Maris de la Bran este inconjurata de doua bordee tiganesti iar vara trecuta cand am vizitat-o am fost oripilat vazand ca tiganii uscau covoare, pe garduletul bisericii. In jur, privelistea tipica; puradei desculti, caini etc... si ma intreb, cu tristete, chiar atat de mult s-a degradat Romania?

    RăspundețiȘtergere
  2. Tiganii stau in ce a mai ramas din Spitalul Inima Reginei
    http://balcic-si-bran.blogspot.ro/2009/09/spitalul-inima-reginei.html
    De neiertat nepasarea autoritatilor locale care daca nu au inteles ca aceste repere trebuiau inscrise intr-un circuit turistic, ar fi trebuit macar sa opreasca degradarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim6/1/14

    Tocmai am revazut Stella Maris2 si cripta...trist...mizerie, tiganeala si lipsa de responsabilitate din partea celor carora ar trebui sa le pese !
    Felicitari d-le Dimancescu senior/junior pentru acesta intoarcere in timp si spatiu. Am "rasfoit" din scoarta in scoarta acest site si am retrait momente demult uitate!

    RăspundețiȘtergere

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide