Epilog pentru Balcic


Evenimentele internationale din Europa privind si Romania se precipitau. Inca de la 1 septembrie 1939, a doua conflagratie mondiala incepuse prin invadarea Poloniei de catre armata germana, urmata de interventia Marii Britanii si a Frantei ca puteri garante. Acestea declara razboi Germaniei la 1, respectiv 3 septembrie.

Intre 19 august si 7 septembrie 1940 au loc tratativele de la Craiova dintre delegatiile guvernamentale ale Romaniei si Bulgariei (fost satelit german din primul razboi mondial) prin care se semneaza (in urma presiunii Germaniei revansarde pe plan politic european, protectoare a Bulgariei) acordul prin care Romania cedeaza tarii vecine teritoriul sud-dobrogean. Caliacra si Durostorul sunt evacuate operativ.
Astfel, Balcicul - Coasta de Argint a Romaniei - cu tot Domeniul Regal si amprenta Reginei Maria asupra intregii asezari, cu bisericuta Stella Maris unde se afla depusa de doi ani inima Reginei Maria, ne sunt rapite, poate pentru totdeauna.
Prin aceasta este data o grea lovitura si elitei spirituale romanesti, legata de aceste meleaguri sacre ale chintesentei artistice si culturale atat ca inspiratie si armonie, cat si ca prezenta fizica, prin proprietatile de vara.

In zilele urmatoare, inima Reginei a fost transferata de Domnita Ileana prin generalul austriac Eugen Zwiedineck la Bran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide